top of page
  • Forfatters billedeMathias Fischer

Fra soldat i Eritrea til fast arbejde i Silkeborg

Opdateret: 22. sep. 2022

Da Hansu Haile Okube kom til Danmark - efter at have været soldat i Eritrea - var det svært for hende at få et arbejde. Men i Rummelig Genstart-projektet, En del af fællesskabet, har Hansu fået hjælp til jobsøgningen, og hun har nu fast arbejde med rengøring på specialskoler i Silkeborg. Hansu er glad for i dag at kunne forsørge sig selv og sin familie, og hun nyder den frihed, det giver hende.

Hansu Haile Okube er i dag en glad kvinde.


Med hjælp fra Rummelig Genstart-projektet, En del af fællesskabet, der drives af projektpartnerne AOF Midt og den socialøkonomiske virksomhed Base To Go i Silkeborg, har Hansu nemlig fået fast arbejde som rengøringsmedhjælper.


"Det betyder meget for mig, at jeg har fået et arbejde. Før var jeg afhængig af socialhjælp, men nu er jeg glad for at arbejde og kunne klare mig selv."


Hansu er kommet til Danmark sammen med sin familie som flygtning fra Eritrea.


"Jeg flygtede fra mit hjemland, fordi jeg var soldat. Jeg nægtede at fortsætte med at være soldat, og derfor måtte jeg flygte."


Føler sig glad og fri

Efter hjælp fra En del af fællesskabet har Hansu nu været i arbejde i cirka fire måneder - siden midten af januar 2022.


"Jeg er rigtig glad for, at jeg har det her job, og jeg kan forsørge mig selv og min familie. Jeg føler, jeg lever frit og kan selv bestemme, hvornår jeg holder ferie osv. Da jeg var på integrationsydelse, var det svært at bestemme selv i forhold til ferie og sådan noget."


Hansu Haile Okube er nu havnet på en god hylde i Danmark med fast arbejde. Men det var svært at finde et arbejde på egen hånd, og derfor fik hun hjælp fra Rummelig Genstart-projektet.


"Da jeg kom til Danmark, var det svært for mig, for jeg kunne ikke sproget. Det var også svært for mig at forstå systemet, og hvordan det hele hænger sammen. Men jeg fik hjælp igennem det her projekt."


"Den hjælp jeg fik fra Base to Go gik ud på, hvordan man søger job, og hvordan man kan komme til at klare sig selv. Det lykkedes for mig at få arbejde efter kort tid."


Hjælp til jobsøgning på computer

Helt konkret fik Hansu blandt andet hjælp til, hvordan man styrer jobsøgningen fra en computer.


"Før jeg kom hertil, vidste jeg ikke, hvordan man bruger en computer. Mit IT-niveau var meget lavt. Her har jeg lært, hvordan man kan bruge en computer og søge job igennem computer og Jobnet."


"Jeg har været igennem mange kurser. Et af dem handlede om, hvordan man kan søge job gennem Jobnet, og hvordan man kan oprette CV. Her fik jeg stor hjælp af Base to Go og Line (Skipper red.)."


Alt i alt er Hansu meget glad for den hjælp, hun har fået hos En del af fællesskabet.


"Projektet har været en stor hjælp for mig."

Foto: Hansu er taknemmelig for hjælpen fra Line Skipper og de andre ansatte i projektet, der har været med til at hjælpe hende til et fast arbejde som rengøringsassistent.


Gør en stor forskel at have et arbejde

At have fået et fast arbejde gør en stor forskel i Hansu Haile Okubes liv og tilværelse.


"Jeg er rigtig glad for det, selvom det er hårdt, og jeg vil gerne fortsætte med det."


Hansu fremhæver glæden ved at være blevet selvforsøgende, og så er hun blevet fri for at føle sig økonomisk presset.


"Før var jeg meget stresset på grund af økonomi. Men nu kan jeg selv betale husleje og gøre, hvad jeg vil. Så der er også en stor økonomisk forskel."


Hansu ser optimistisk på fremtiden

Der er kommet ro på tilværelsen i Danmark for Hansu for nu. Nu vil hun gerne forbedre sit dansk, så tilværelsen bliver lidt lettere.


"Sproget er stadig svært for mig, men heldigvis kræver det meste af arbejdet ikke så meget sprogligt. Jeg har en plan om at fortsætte på sprogskole og lære mere dansk."


"Jeg drømmer om at udvikle mit sprog og fortsætte med det job, jeg har. Og samtidig udvikle mig fagligt i jobbet."


Til andre flygtninge anbefaler Hansu at tage imod den hjælp, man kan få.


"Jeg synes, det er en god idé at bede om hjælp. Og jeg vil anbefale projektet til dem, jeg kender her fra Eritrea," siger Hansu Haile Okube.

34 visninger

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page