top of page
  • Forfatters billedeMathias Fischer

Nu er det lettere at købe socialt ind

En ny guide skal hjælpe flere kommuner i gang med sociale indkøb. Det er godt for både kommunekassen og livskvaliteten.

Genrefoto: Unsplash

Indkøb kan skabe jobåbninger til borgere på kanten af arbejdsmarkedet. Det ved de 15 kommuner, som i løbet af et år har deltaget i et udviklingsforum for sociale indkøb. Resultatet er en guide med fem trin til at forme en praksis for sociale indkøb - krydret med gode eksempler fra kommunerne.


Tovholder på processen er foreningen Kooperationen, som blandt andet rådgiver om sociale indkøb. Ifølge konsulent, Peter Kellermann Brandorff, viser erfaringer, at der ligger et stort økonomisk og menneskeligt potentiale i sociale indkøb:


”Hvis et socialt udbud af kommunens rengøring for eksempel koster en million kroner mere om året, men kommunen samtidig sparer fem millioner på forsørgelsesudgifter og beskæftigelsesindsats – så er det jo en god forretning! Samtidig giver det livskvalitet, at flere kommer med i et arbejdsfællesskab.”


Med sociale indkøb kan kommunerne skabe både opkvalificering og jobs til mennesker på kanten af arbejdsmarkedet. Siden 2016 har lovgivningen gjort det muligt at tage hensyn til ikke kun pris og kvalitet, men også til, om leverandøren tager et socialt ansvar.


Alligevel er der fortsat ikke ret mange kommuner, der arbejder strategisk med sociale indkøb. Peter Kellermann Brandorff mener, at forklaringen kan være manglende viden:


”Der har ikke været nok erfaringer at læne sig op ad, og der har manglet konkret viden: Hvordan skal man forstå lovgivningen? Hvordan ser en beskæftigelsesklausul ud? Den nye vejledning kan forhåbentligt gøre det meget lettere at komme i gang.”


Peter Kellermann Brandorff opfordrer desuden til at kontakte Kooperationen, som har hjulpet flere kommuner med sociale indkøb. I Kooperationen har de både et godt kendskab til lovgivningen og et overblik over kommunernes erfaringer.

Vil du vide mere om sociale indkøb?

Vil du vide mere om sociale indkøb, så ring eller skriv til Kooperationen. Her står Peter og Ulrik klar til at dele ud af viden og erfaringer.


Peter Kellermann Brandorff, tlf. 22 25 03 53, mail: pkb@kooperationen.dk


Ulrik Boe Kjeldsen, tlf. 30 82 19 82, mail: ubk@kooperationen.dk

23 visninger

Comments


bottom of page