top of page
  • Berit Udbye

Mød en af de socialøkonomiske iværksættere, der har gjort brug af Rummelig Genstarts gratis sparring

Socialøkonomiske iværksættere kan få gratis sparring med fagpersoner via en Rummelig Genstart-indsats. En af de virksomheder, der har benyttet sig af tilbuddet, er HumanAid, der drives af Jørgen og Birgit Møller-Nielsen fra Silkeborg

Jørgen Møller-Nielsen fra HumanAid, en socialøkonomisk virksomhed, der blandt andet sælger vin og arrangerer vinsmagninger. Privatfoto.

Ægteparret Jørgen og Birgit Møller-Nielsen fra Silkeborg havde ikke erfaring med at drive egen virksomhed, da de efter flere rejser til Sydafrika besluttede at gøre en forskel for unge udsatte mænd i landet.


”Vi tænkte, om det kunne åbne nogle døre at være socialøkonomisk virksomhed og fandt ud af, at der var nogle krav, man skulle have styr på. Vi fandt derefter Sociale Entreprenører i Danmark og snakkede med dem. Det er svært at komme ind på markedet med sine varer, medmindre man har en masse penge at smide i projektet, og det har socialøkonomiske iværksættere som regel ikke, så det gav mening at samarbejde med nogen, der havde den samme tilgang til branchen,” siger Jørgen Møller-Nielsen.


Fik hjælp til strategi og fundraising

Den gratis sparring for socialøkonomiske virksomheder tilbydes af Sociale Entreprenører i Danmark i samarbejde med Kooperationen, Reach for Change, DISIE og Rummelig Genstart. HumanAid brugte rådgivningen til at lægge en strategi for virksomheden, få viden om fundraising og undersøge muligheder for udvikling.


I fremtiden håber Jørgen Møller-Nielsen på flere fysiske arrangementer, hvor socialøkonomiske virksomheder kan møde hinanden.


”Det er svært at finde ind i socialøkonomiske netværk, og hvis det rigtig skal flytte noget, så er der brug for helt konkrete samarbejder. At blive sat op med nogen, der kan bringe hinanden videre,” siger han.

Birgit Møller-Nielsen fra den socialøkonomiske virksomhed HumanAid underviser de unge på ungdomshjemmet Beth Uriel i Cape Town i hygiejne og i, hvordan madvarer skal opbevares, håndteres og tilberedes. Privatfoto.

Socialøkonomisk virksomhed startede efter rejse til Sydafrika

Jørgen og Birgit Møller-Nielsen sagde i 2019 farvel til deres ordinære stillinger. Parret havde altid talt om, at de gerne ville rejse ud og gøre en forskel. Om det skulle være frivilligt arbejde, fundraising eller socialøkonomisk virksomhed lå ikke fast. De tog af sted til Sydafrika, åbne for alle muligheder.


Her besøgte de blandt andet ungdomshjemmet Beth Uriel, der giver udsatte unge mænd i alderen 18-24 år en ny start. På ungdomshjemmet indgår dets cirka 25 beboere i den daglige drift. Det betyder blandt andet, at de unge mænd selv har ansvar for at lave alt mad, og netop køkkenet var et område, hvor Jørgen og Birgit Møller-Nielsen kunne hjælpe.


"Det er svært at køre et køkken og planlægge, når man ikke i forvejen ved, hvilke råvarer man har til dagens retter. Det afhænger nemlig af de overskudsvarer, som ungdomshjemmet modtager fra lokale supermarkeder. Hvis jeg tænker på mig selv i den alder, så er det en stor opgave. Derudover kommer de unge mænd på ungdomshjemmet fra fattige townships og kender ikke til køkkenarbejde, for eksempel hvordan man opbevarer og tilbereder mad korrekt,” siger Jørgen Møller-Nielsen.


Salg af vin og vinsmagninger støtter udsatte unge i Sydafrika

I Sydafrika mødte Jørgen og Birgit Møller-Nielsen landets første farvede kvinde med eget vinbrand, LIBBY’S PRIDE. HumanAid importerer nu vinen til Danmark, hvor de sælger den fra deres webshop. For hver solgt flaske vin til private går 20 kroner direkte til ungdomshjemmet.


Ud over den økonomiske støtte til driften af ungdomshjemmet, arbejder HumanAid også med andre projekter, der støtter hjemmets beboere. For blot en måned siden startede derfor et mentorprojekt, hvor studerende fra Cape Town University skal være mentorer for de unge mænd på Beth Uriel. Det har allerede vist sig at være en succes for begge parter.


Fremtiden for socialøkonomiske HumanAid

I fremtiden arbejder Jørgen og Birgit Møller-Nielsen på, at HumanAid kommer til at afsætte flere firmagaver og vinsmagninger med den sydafrikanske vin og andre socialansvarlige delikatesser. Og så arbejder de sideløbende på forskellige projekter, hvis mål er at forbedre fremtidsmulighederne for ungdomshjemmets beboere.


Du kan læse mere om HumanAid og ungdomshjemmet her.


Og hvis du vil vide mere om rådgivningen fra Rummelig Genstart-indsatsen, så tryk på knappen herunder.
3 visninger

Comments


bottom of page